Alles over prematuur geboren kinderen
In Nederland is 7-8% van alle geboorten een vroeggeboorte. Er wordt dan over prematuriteit gesproken. Als je kindje dysmatuur is, dan is het te licht voor het aantal weken zwangerschap. Een prematuur geboren baby heeft andere kenmerken dan een op tijd geboren baby.
Kenmerken van een prematuur geboren kindje
- * De huid is dun, je ziet de bloedvaten, ribben, spieren door de huid heen.
- * Vroeggeboren baby’s zien er slap uit. Dit komt doordat de spieren en zenuwen nog niet zijn volgroeid. Ook maken ze vaak ongecontroleerde, schokkende bewegingen, ‘fladderen’ genaamd.
- * De baby heeft nog vaak donshaar over het hele lichaam(Lanugo).
- * De baby kan al goed zuigen; een fopspeentje kan goed troost geven.
- * De oorschelpen zijn nog van zacht kraakbeen en dus slap. Vanaf 31 weken wordt er zo mogelijk een gehoortest afgenomen. U hoort vanzelf wanneer dit is gebeurd.
- * De verhouding lijf-hoofd is nog anders. Het hoofdje is in verhouding groot. Hierdoor kan een prematuur sneller afkoelen, wanneer het hoofdje onbedekt is. Een prematuur mutsje kan uitkomst bieden.
- * De geslachtsorganen zijn gevormd, maar nog in ontwikkeling; bij jongetjes zijn de teelballetjes vaak nog niet ingedaald en bij meisjes bedekken de buitenste schaamlippen nog niet de binnenste. Ook de ontwikkeling van de borstjes (tepel en tepelhof) zijn nog niet voltooid.
Prematuur geboren kinderen in het ziekenhuis
Het is een spannende, onzekere periode op de neonatologieafdeling van het ziekenhuis. Deze periode varieert van enkele dagen tot weken, soms maanden. De baby zal, als het beter gaat overgeplaatst worden naar een afdeling waar minder intensieve zorg gegeven hoeft te worden. Deze overplaatsing geeft vaak gemengde gevoelens, daar de neonatologieafdeling zeer vertrouwd is geworden. Echter een overplaatsing naar een andere afdeling gebeurd alleen wanneer de baby daar aan toe is. Het is immers een mooi teken dat de baby ouder wordt en opknapt.