• Al 15 jaar specialist in prematuur babykleding
  • Alles voor de allerkleinsten
  • Deskundig advies
filter_list

Filter

Als grootste online specialist op het gebied van prematuur kleding en accessoires zijn wij dagelijks bezig met het vakgebied prematuur en dysmatuuren. Onze eigen ervaringen op NICU afdelingen van ziekenhuizen en samenwerkingen met deze specialisten maakt dat u bij Neomaatje unieke, veilige en kwalitatieve prematuur producten kunt vinden.


Deze kennis en ervaringen delen wij graag met ouders van prematuur of dysmatuur geboren kinderen. De meeste ouders krijgen totaal onverwacht te maken met het ziekenhuis.  


Veel vragen bij ouders van prematuur geboren kinderen


Je weet niet wat je nog allemaal te wachten staat en jouw omgeving weet niet hoe ze moeten reageren. Zijn felicitaties wel of niet gepast? Ziet de baby er wel normaal uit? Mogen we op bezoek komen? Allemaal vragen waarmee je als ouders op dat moment mee te maken krijgt.

Neomaatje geeft veel informatie over al deze dingen. Hieronder vindt u allelei informatie over prematuur of dysmatuur geboren kindjes. Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact op.
 

Alles wat u moet weten over prematuur geboren kindjes

In Nederland is 7-8% van alle geboorten een vroeggeboorte. Er wordt dan over prematuriteit gesproken. Als je kindje dysmatuur is, dan is het te licht voor het aantal weken zwangerschap.

De kenmerken van een prematuur geboren baby zijn anders dan een op tijd geboren baby.

• De huid is dun, je ziet de bloedvaten, ribben, spieren door de huid heen.
• Vroeggeboren baby’s zien er slap uit. Dit komt doordat de spieren en zenuwen nog niet zijn volgroeid.
• Het kindje maakt vaak ongecontroleerde, schokkende bewegingen, ‘fladderen’ genaamd.
• De baby heeft nog vaak donshaar over het hele lichaam(Lanugo).
• De baby kan al goed zuigen; een fopspeentje kan goed troost geven.
• De oorschelpen zijn nog van zacht kraakbeen en dus slap.Vanaf 31 weken wordt er zo mogelijk een gehoortest afgenomen. U hoort vanzelf wanneer dit is gebeurd.
• De verhouding lijf-hoofd is nog anders. Het hoofdje is in verhouding groot. Hierdoor kan een prematuur sneller afkoelen, wanneer het hoofdje onbedekt is. Een prematuur mutsje kan uitkomst bieden.
• De geslachtsorganen zijn gevormd, maar nog in ontwikkeling; bij jongetjes zijn de teelballetjes vaak nog niet ingedaald en bij meisjes bedekken de buitenste schaamlippen nog niet de binnenste. Ook de ontwikkeling van de borstjes (tepel en tepelhof) zijn nog niet voltooid.


Het is een spannende, onzekere periode op de neonatologieafdeling van het ziekenhuis. Deze periode varieert van enkele dagen tot weken, soms maanden. De baby zal, als het beter gaat overgeplaatst worden naar een afdeling waar minder intensieve zorg gegeven hoeft te worden. Deze overplaatsing geeft vaak gemengde gevoelens, daar de neonatologieafdeling zeer vertrouwd is geworden. Echter een overplaatsing naar een andere afdeling gebeurd alleen wanneer de baby daar aan toe is. Het is immers een mooi teken dat de baby ouder wordt en opknapt.

Het is meestal een stapje dichter bij huis.