• Al 15 jaar specialist in prematuur babykleding
  • Alles voor de allerkleinsten
  • Deskundig advies
filter_list

Filter

Afscheid nemen van je kindje

Het verliezen van een te vroeggeboren kindje is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven waar men nauwelijks overheen komt. Je hebt je nog niet kunnen hechten aan de baby en dan moet je al afscheid gaan nemen omdat je baby is overleden of gaat overlijden. Het is belangrijk voor ouders om goed afscheid te kunnen nemen van het kindje dat je nog maar nauwelijks kent. Je was nog niet voorbereid op de geboorte, laat staan op het afscheid.Je moet opeens nadenken over allerlei dingen waar je nooit over nagedacht hebt. Het gevoel van rouw en verlies is groot. Neomaatje heeft afscheidsmandjes waarin de baby nog dagenlang gekoesterd kan worden. Het is fijn als er mooie herinneringen gemaakt kunnen worden.


We hebben met zorg zachte, stoffen afscheidsmandjes samengesteld. Verder hebben we rieten mandjes, met ronde deksel en waterhyacintmandjes met een platte deksel.Watermethode.

Een zwangerschap behoort 40 weken te duren, echter er worden kindjes veel te vroeg geboren. Wanneer je kindje veel te vroeg geboren wordt moet je plotseling afscheid nemen. Afscheid nemen van de verwachtingen die je had over je leven met dit kindje. Afscheid nemen kan op verschillende manieren; je kunt een zacht of een rieten mandje nemen.
Het kindje kan daar of in een wikkeldoekje ( ligt aan de leeftijd) of in kleertjes ingelegd worden. Hun huid verkleurt dan en wordt donkerder. Vaak is dan alleen het hoofdje nog zichtbaar. De watermethode biedt hier een oplossing voor. Het kindje heeft zijn hele leven in het vruchtwater geleefd. Dat is de beste omgeving voor de kwetsbare huid.
Er zijn vele voordelen aan de watermethode:

 De baby neemt de natuurlijke houding aan, de foetushouding
 De huid wordt lichter, ook als het kindje al donker verkleurd was bij de geboorte
 Er treedt geen vervorming op
 Je kunt hele mooie foto’s maken van het kindje in het water
 Het kindje laten zien aan vrienden en familie is makkelijker   omdat het er mooi uitziet, zo kun je echt samen afscheid nemen
 Je kunt het kindje aanraken zonder het te beschadigen
 De methode is makkelijk, je hebt er alleen een bakje voor nodig met deksel, en water natuurlijk!

Hoe werkt het?

Na de geboorte wordt de overleden baby in een kom of bakje met koud kraanwater gelegd. De baby neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder, hij lijkt te zweven in het water. Het water ververs 1x per 24 uur. Het water wordt koud gehouden door koelelementen, ijsblokjes of door het bakje met de baby in de koeling te bewaren. De jonge baby zal lichter van kleur worden. Oudere baby’s houden een mooie roze huid en roze lipjes en nageltjes. Het kindje kan uit het water genomen worden om te worden vastgehouden en geknuffeld.

Je kunt zelf een plastic of glazen kom aanschaffen en deze op een mooie plek thuis neerzetten. Je kunt ook een afscheidsmandje nemen en daar de kom in zetten. Neem gerust contact op voor meer informatie.