• Al 16 jaar specialist in prematuur babykleding
  • Alles voor de allerkleinsten
  • Deskundig advies
filter_list

Filter

Prematuur-naar-huis

Uw prematuur geboren kindje mag naar huis

De grote dag van naar huis gaan nadert, best wel eng. Immers jullie als ouders moeten het nu alleen doen. Jullie hebben er lang naar uit gekeken; de babykamer is klaar, het wiegje opgemaakt. Ja, en dan.

Jullie kindje kan zichzelf goed op temperatuur houden,hoewel een goed passend babyjasje heel belangrijk is voor het behoud van een goede temperatuur.
De baby ligt niet meer aan de bewaking, plast en poept goed, drinkt alles zelf of jullie hebben geleerd om sondervoeding te geven.

Er is een ontslaggesprek met de afdeling geweest en jullie hebben de laatste tips voor thuis meegekregen.De huisarts is op de hoogte gesteld van het ontslag uit het ziekenhuis en ook het consultatiebureau weet van de thuiskomst.
Jullie krijgen een controleafspraak voor in het ziekenhuis mee.
 

Uw prematuur geboren kindje is thuis

Door de vroeggeboorte heb je de kraamzorg gemist. Tegenwoordig is het mogelijk om uitgestelde kraamzorg te krijgen. Dit is niet meer 10 dagen, maar meestal een aantal uren. Dit hangt af van de verzekering.
Dan worden jullie als het ware wel losgelaten. Misschien hebben jullie 'ingeroomd',meerdere uren/dag met jullie kindje doorgebracht,dus weet je al wel een beetje welke geluiden je kindje zoal maakt. Een prematuur geboren baby zal nog heel veel slapen en in zijn slaap kreunt en steunt de baby regelmatig.
Toch is de omgeving voor de baby anders; andere of minder geluiden dan in het ziekenhuis.De baby zal ook moeten wennen aan thuis. Een radio zachtjes aanzetten, kan uitkomst bieden.

Dan is er nog het bezoek dat heel graag wil langskomen om de kleine te bewonderen. Probeer dit goed te doseren, voor jullie zelf maar ook voor de baby. Immers jullie zijn zelf ook nog niet volledig papa en mama geweest sinds de geboorte van jullie kindje. Neem daar de tijd voor. De meeste mensen kunnen dit maar moeilijk bevatten, maar jullie zijn door zo'n rollercoaster van gevoelens, emoties gegaan, dat je daar echt tijd voor nodig hebt.

Nu, in Corona-tijd, is het niet toegestaan om een kraamfeest te houden. Hopelijk breken er spoedig weer andere tijden aan.

Kraamfeest voor uw prematuur geboren kindje

Een nieuwe hype : het kraamfeest. Voor sommige mensen helemaal het einde, bij anderen past het juist helemaal niet. Maar voor wie is het nu het meest geschikt?

Wat is een kraamfeest?

Wanneer je een kraamfeest plant is het de bedoeling dat alle familie, vrienden, collega’s, buren en kennissen allemaal op die ene geplande datum langskomen (eventueel op een locatie) om jullie kindje te komen bewonderen. Dit houdt in dat je dus amper kraamvisite thuis krijgt, maar allemaal op 1 dag ziet.

 

Voordelen van een kraamfeest

Natuurlijk zitten er aan zo’n kraamfeest voordelen:

Geen wekenlang bezoek
Wanneer je kindje lang in het ziekenhuis heeft gelegen en dan eindelijk thuis is, moet je natuurlijk nog wel aan elkaar wennen en elkaar pas echt leren kennen. Als je dan regelmatig kraamvisite krijgt, kun je nog geen ritme opbouwen. Met een kraamfeest ben je niet wekenlang bezig met kraamvisites, alles komt in 1 keer.

 

Mogelijkheid tot uitbesteden
Er zijn tegenwoordig bureaus die een kraamfeest voor je kunnen organiseren. Zij kunnen ook helpen op de dag zelf met bijvoorbeeld het welkomst van de gasten en het rondbrengen van drankjes.

Nadelen van een kraamfeest

Aan elk voordeel zit zo ongeveer ook weer een nadeel helaas:

De organisatie kost best wat tijd, indien je het allemaal zelf doet. Als je het doet, wil je het ook goed doen. Misschien kun je goede vrienden of bekenden inschakelen. Kunnen zij ook eindelijk eens iets betekenen, want....
– Je hebt een locatie nodig (thuis of toch iets afhuren?).
– Er moet een datum geprikt worden.
– Er moeten hapjes en drankjes komen.
– Er moet voor versiering gezorgd worden.
– Er moet een gastenlijst gemaakt worden.
– Er moeten uitnodigingen verstuurd worden…

Persoonlijker
Tijdens een kraamfeest heb je weinig tijd om met iedereen te spreken.

Drukte
Voor je kindje kan zo’n kraamfeest best wat stress geven. En dan komt ook nog de vraag: laat je het kindje van hand tot hand gaan zoals iedereen graag wenst, of houd jij het kindje lekker dicht bij je zoals het beste is voor je kindje op dat moment? Denk alleen aan je kindje en laat de baby niet van arm naar arm gaan.

Conclusie

Je ziet steeds vaker dat mensen een kraamfeest geven. Een perfecte gelegenheid om alle visite in een keer langs te laten komen, om de eerste tijd echt te gebruiken voor het wennen aan het nieuwe gezinsleven en aan elkaar.