• Al 15 jaar specialist in prematuur babykleding
  • Alles voor de allerkleinsten
  • Deskundig advies
filter_list

Filter

Tips voor ouders van een prematuur kindje op de NICU in het ziekenhuis

Uw kindje ligt op de NICU en dat is een spannende tijd. Een tijd waarin er veel gebeurd, dingen waar u nog nooit van had gehoord of dingen waarover u nog nooit had nagedacht. Mooie dingen, maar ook verdrietige dingen. Uw leven bestaat uit ziekenhuis en uw kindje in de couveuse

Daarom heeft Neomaatje enkele tips voor u op een rijtje gezet.

* Maak elke dag contact met uw baby. Zing, streel, vertel een verhaal. Uw baby zal uw stem  herkennen. Het gehoor is immers ontwikkeld. Bepaalde gewoontes die u elke dag doet geven uzelf ook houvast; vooral in moeilijke tijden.

* Fotografeer, maak videootjes. Er zijn verschillende mogelijkheden om professionele foto's te laten maken. Bijv early birds.Vraag er naar op uw afdeling.Echter ook uw eigen foto's geven u houvast en kunt u laten zien aan familie en vrienden.

*Houd een dagboek bij. Op veel nicu's hebben de baby's een dagboekje. Daar wordt regelmatig door de verpleging of door ouders, bezoek in geschreven. Het is van groot belang voor de ouders en later ook voor hun kindje. Er gebeuren weleens dingen die ouders zich niet meer kunnen herinneren. Als het in het dagboekje beschreven staat, kunnen ouders het een plekje geven.

*Sta open voor contact. Het is belangrijk om contacten te onderhouden met familie en vrienden. De bezoekregeling is vaak beperkt, maar het is wel belangrijk dat mensen in uw omgeving weten hoe uw kindje eruit ziet; hoe groot hij is, hoeveel slangetjes hij heeft etc...Dit praat makkelijker en mensen krijgen iets meer begrip.
Ook kan de maatschappelijk werkster van de afdeling een luisterend oor zijn. Zij weet hoe de situatie is rondom uw kindje en zij kan ook praktische dingen regelen met bijv een werkgever of onkostenvergoeding.

*Zorg goed voor uzelf. Zolang u goed voor uzelf zorgt, kunt u ook goed voor uw kindje zorgen. Probeer voldoende rust te nemen en sla misschien een keertje over als uw kindje in stabiel vaarwater is gekomen. Een keertje uit eten gaan of een  avondje voor de tv.

*Geef uw kindje een  identiteit door eigen mutsjes, geurdoekjes, couveuselakentjes, knuffeltje te gebruiken. Overleg eerst met de verpleging wat mogelijk is. Tekeningen of foto's van broertjes/zusjes horen er ook bij.
 
*Herinnering voor later; door het inlijsten van het allerkleinste mutsje of de eerste sokjes, het geboortekaartje of een klein truitje, maak je een mooie herinnering. Je bent zo vergeten hoe klein je baby'tje was.

 
Tips-voor-ouders