Foto
Uw prematuur geboren kindje ligt op de NICU en dat is een spannende tijd. Een tijd waarin er veel gebeurd, dingen waar u nog nooit van had gehoord of dingen waarover u nog nooit had nagedacht. Mooie dingen, maar ook verdrietige dingen. Uw leven en kraamtijd bestaat uit ziekenhuis en uw kindje in de couveuse.
 

Tips voor ouders met een kindje op de NICU


Maak elke dag contact met uw baby 
Zing, streel, vertel een verhaal. Uw baby zal uw stem herkennen. Bepaalde gewoontes die u elke dag doet geven uzelf ook houvast; vooral in moeilijke tijden. Probeer te kangoeroen, als de situatie dit toelaat.
Probeer een vast dagritme op te pakken; voor uzelf en voor de baby.

Gebruik eigen spulletjes
Een eigen mutsje of geurdoekje, knuffeltje of couveuselakentje geeft uw kindje een eigen identiteit. De couveuse is immers nu het kleine babykamertje van thuis. Overleg wel eerst met de verpleging wat mogelijk is op de afdeling.



Fotografeer, maak videootjes 
Er zijn verschillende mogelijkheden om professionele foto's te laten maken. Bijv early birds. Dit is een gratis fotoservice voor prematuurtjes die lang in het ziekenhuis liggen. Vraag er naar op uw afdeling.

Houd een dagboek bij 
Op veel nicu's hebben de baby's een dagboekje. Daar wordt regelmatig door de verpleging of door ouders, bezoek in geschreven. Het is van groot belang voor de ouders en later ook voor hun kindje. Er gebeuren weleens dingen die ouders zich niet meer kunnen herinneren. Als het in het dagboekje beschreven staat, kunnen ouders het een plekje geven.

Sta open voor contact 
Het is belangrijk om contacten te onderhouden met familie en vrienden. De bezoekregeling is vaak beperkt, maar het is wel belangrijk dat mensen in uw omgeving weten hoe uw kindje eruit ziet; hoe groot hij is, hoeveel slangetjes hij heeft etc... Dit praat makkelijker en mensen krijgen iets meer begrip.
Ook kan de maatschappelijk werkster van de afdeling een luisterend oor zijn. Zij weet hoe de situatie is rondom uw kindje en zij kan ook praktische dingen regelen met bijv een werkgever of onkostenvergoeding.

Ook contacten met andere ouders van prematuren kan waardevol zijn. Bedenk wel dat elke prematuur uniek is en probeer de kindjes niet met elkaar te vergelijken.

Zorg goed voor uzelf 
Zolang u goed voor uzelf zorgt, kunt u ook goed voor uw kindje zorgen. Probeer voldoende rust te nemen en sla misschien een keertje over als uw kindje in stabiel vaarwater is gekomen. Een keertje uit eten gaan of een avond voor de tv, om even andere energie te krijgen, is heel belangrijk.
Bedenk dat er na de ziekenhuisperiode ook een hele spannende tijd aanbreekt, want dan bent u thuis alleen met uw baby.